Zimske gume Imperial slovijo po odličnih zavornih lastnostih

Skozi celo leto je pomembno, da na svojih vozilih uporabljamo kakovostne pnevmatike, ki jih je treba redno polniti, pregledovati in seveda menjati glede na letni čas. Ko se bliža zima, se morajo predvsem vozniki začetniki pa tudi ostali osredotočiti na prav vse informacije, ki jih je dobro vedeti o menjavi letnih pnevmatik z zimskimi.

Tudi sicer je uporaba zimskih gum za vozila zakonsko določena, in sicer za obdobje od 15. novembra do 15. marca. Če v tem času svojega vozila ne 'obujemo' primerno, nas lahko pristojni organi kaznujejo z globo. A to je v resnici še najmanjša težava. Z neprimernimi pnevmatikami resno ogrožamo sebe pa tudi soudeležence v prometu. V izogib nesrečam je poglavitno, da vozilo prilagodimo razmeram na cesti. Zimske pnevmatike so izdelane povsem drugače kot letne. Dobra izbira za kupca pa so na primer zimske gume Imperial.

Kdaj se Imperial pnevmatike prvič pojavijo na trgu?

Imperial je označena kot tretja lastna blagovna znamka veletrgovca za pnevmatike, ki se imenuje Deldo Autobanden NV. Na trgu so se letne in zimske gume Imperial prvič pojavile pred dobrim desetletjem oziroma leta 2011. Podjetje Deldo pa je bilo ustanovljeno že precej let prej, in sicer leta 1988.

Deldo slovi tudi po tem, da na leto proda več kot šest milijonov svojih pnevmatik. Mednarodna ekipa strokovnjakov razvija letne in zimske gume Imperial v Aziji s proizvodnimi obrati na Kitajskem. Njihov cilj se osredotoča predvsem na dolgo življenjsko dobo pnevmatik ter na odlične zavorne lastnosti. Vse omenjeno pa spremlja dostopna cena.

Zimske gume z oznako M + S

Seveda se je potrebno pri izbiri zimskih pnevmatik potrebno osredotočati tudi na proizvajalca. Omenili smo, da so zimske gume Imperial preverjeno dobra izbira, a najprej se osredotočimo na splošne lastnosti, ki bi jih morala imeti prav vsaka zimska pnevmatika.

Zimske gume imajo oznako M + S. Njihov profil ne bi smel biti manjši od treh milimetrov. Strokovnjaki priporočamo, da naj profil zimske gume znaša 4 ali več milimetrov. S tem si namreč omogočite precej boljši oprijem na vozišču. Poglavitno je tudi to, da so vse štiri gume na vozilu enake vrste, zgradbe, velikosti. Prav tako morajo ustrezati še kategoriji, ki je predpisana v dokumentu o primernosti vozila.

Svetujemo tudi, da v nobenem primeru ne uporabljate zimskih gum, ki so starejše od šest let. Vsako leto je treba pnevmatike obračati iz sprednje na zadnjo os. Tiste gume, ki so bile torej lani na zadnji osi, je treba nadomestiti na prednjo ter obratno. S tovrstnim kolobarjenjem pnevmatik boste namreč preprečili nastanek nepravilnosti zaradi vrtenja.

Preverjanje testov pri izbiri zimske pnevmatike

Če se pri izbiri zimske gume za vozilo pojavijo kakršni koli dvomi, je najbolje preveriti splošne teste pnevmatik. Zimske gume Imperial se na testih vedno odrežejo dobro, zato je njihova izbira pametna odločitev.

Testi, ki se prav vsako leto opravljajo po Evropi, so izjemno zanesljivi, obsežni, natančni, neodvisni, nenazadnje tudi izjemno strokovni. Torej takšni testi lahko podajo daleč najbolj realno sliko tega, katero vrsto pnevmatik izbrati za vozilo.

Ocenjevanje zimske gume Imperial Snowdragon UHP

Pri izbiri pnevmatik se je torej dobro osredotočati na teste, ki jih opravijo strokovnjaki, in to vsako leto. Po drugi strani pa pnevmatike ocenjujejo tudi kupci. Če se na primer osredotočimo na izbiro zimske gume Imperial z oznako Snowdragon UHP ter preverimo ocene kupcev, hitro ugotovimo, da je tovrstna zimska pnevmatika izjemno dobro ocenjena.

Zimske gume Imperial Snowdragon UHP je pri ocenjevanju v kategorijah poraba goriva, mokra podlaga, suha podlaga, udobje, razmerje med kakovostjo ter ceno, stabilnost, hrup ter dolgotrajnost povsod prejela nadpovprečno dobro oceno.

Kaj pa vključujejo testi pnevmatik, ki jih izvajajo strokovnjaki

Testi pnevmatik so namenjeni temu, da se sproti ugotavlja, kako zanesljiv je določen proizvajalec oziroma blagovna znamka gum. Na testu strokovnjaki primerjajo posamezne modele, in to iz istega razreda. Prav tako ugotavljajo, kako dobro se pnevmatike obnesejo v določenih situacijah pa tudi razmerah.

Testi letnih in zimskih gum so zasnovani tako, da lahko določijo prednosti ter slabosti ocenjevanih pnevmatik. To pa vsekakor kupcu lahko zelo pomaga pri izbiri najbolj ustreznih pnevmatik za njegovo vozilo oziroma mu to zagotovi izbrati daleč najboljšo pnevmatiko v danem cenovnem razredu.

ADAC je nemško združenje, ki prav vsako leto opravlja testiranje pnevmatik, in to v različnih kategorijah. Zanima ga na primer kategorije dež, akvaplaning, obraba, zaviranje, hitrostni preizkus.

Kaj storiti z letnimi pnevmatikami, ko jih menjamo z zimskimi?

Ko na svoje vozilo namestite zimske gume, se zagotovo porodi vprašanje, kaj storiti z letnimi. Če so še dovolj dobro ohranjene ter imajo še vedno primeren profil, jih lahko shranite za naslednje leto. Poiskati pa boste morali dovolj temen pa tudi suh prostor, kjer bodo letne gume lahko uspešno pričakale novo sezono.

Najbolje je letne gume pospraviti kar v domačo garažo ali pa v klet. Če takšnega prostora nimate na voljo, lahko svojega vulkanizerja prosite, da namesto vas popravi gume. Pnevmatike s platišči je potrebno obesiti ali pa jih postaviti eno na drugo. Občasno jih je treba tudi zasukati. 

Kaj je poleg pnevmatik na vozilu še izjemno pomembno v zimskem času?

Seveda so kakovostne zimske pnevmatike, na primer zimske gume Imperial, izjemno pomembne za varno ter udobno vožnjo. Kljub temu pa ne smete pozabiti tudi na ostale zadeve, ki pripomorejo k omenjenemu.

Poskrbeti je treba tudi to, da je tekočina za čiščenje vetrobranskega stekla namenjena za zimo; preveriti morate, v kakšnem stanju so metlice brisalcev, saj je vidljivost v snegu, megli še toliko slabša. Posledično je ključnega pomena, da tudi brisalci delujejo povsem brezhibno. Pozimi pa je še zlasti obremenjen akumulator, predvsem zaradi gretja. Temeljito je torej potrebno preveriti tudi njegovo delovanje.

Za hlajenje motorja poskrbi hladilna tekočina. Če je neprimerna, lahko ob nizkih temperaturah tudi zamrzne. Uporabljati morate torej takšni, ki je namenjena tudi zimskim oziroma nižjim temperaturam.

Zimska vožnja je bistveno varnejša in udobnejša s primernimi zimskimi pnevmatikami, obenem je treba upoštevati še kar nekaj dejavnikov pa tudi cestno prometne predpise.