Test zimskih pnevmatik 2022

V nekaterih državah, tudi pri nas, zahtevajo, da se letne pnevmatike zamenjajo z zimskimi, in to čim se prične približevati mrzlo vreme. Toda, kaj so sploh zimske pnevmatike ter zakaj so ponekod nujno potrebne oziroma obvezne, drugje pa ne?

Za zimske pnevmatike je na sploh značilno, da vsebujejo nekoliko več naravnega kavčuka. Ta jih daje bolj mehko strukturo. Interakcija pa se med voziščem ter gumeno zmesjo z naraščanjem temperature spreminja. Slednje seveda precej vpliva na sam oprijem pnevmatike. Letne gume za vozila otrdijo pri temperaturah, ki so nižje od sedem stopinj Celzija. Po drugi strani pa gumena zmes, ki je bila razvita posebej za izdelovanje zimskih gum, omogoča prožnost pri tovrstnih temperaturah.

Še preden pa posežemo po novih zimskih pnevmatikah, se splača preveriti test zimskih pnevmatik 2022. Ta namreč pokaže, kateri proizvajalci na prodajne police postavljajo daleč najbolj kakovostne pnevmatike za zimo.

Kako pa sploh delujejo zimske pnevmatike?

Seveda je bil test zimskih pnevmatik 2022 osredotočen na številne kategorije, ki razkrivajo, kako določena guma deluje. Na sploh pa morajo biti zimske pnevmatike, kot že ime jasno nakazuje, izdelane za zimski letni čas, torej za mrzlo vremensko obdobje. Dobro pa se morajo obnašati tako v dežju, na ledu, na snegu, prav tako na suhih ter mrzlih cestah. Ker so zimske pnevmatike narejene iz mehkejših gumenih zmesi, se precej lažje oprijemajo ceste pri hladnejših temperaturah v primerjavi z letnimi ali pa celoletnimi pnevmatikami. Slednje so namreč narejene iz precej trše gumene zmesi.

Zimske pnevmatike vsebujejo drobne kanale, ki učinkovito zagrizejo v sneg, brozgo, led ter lahko izjemno hitro odvajajo vodo. S tem pa dobro poskrbijo za učinkovitejše zaviranje in seveda za izjemno čvrst oprijem. Globlji kanali tekalne plasti v tem času zajemajo in učinkovito zadržujejo sneg, da lahko omogočijo boljši oprijem na zbitem snegu. Pnevmatikam prav tako pomagajo pri odvajanju vode. S tem pa seveda uspešno zmanjšujejo nevarnost za pojav akvaplaninga.

Največje prednosti, ki jih prinašajo zimske pnevmatike

Test zimskih pnevmatik vam ponuja seznam najbolj kakovostnih gum za zimo. Vse visoko kakovostne zimske pnevmatike se morajo ponašati z nekaterimi nujno potrebnimi karakteristikami. Odlično se morajo oprijemati mrzle ceste, pa naj bo ta mokra, suha, zasnežena ali poledenela. Vedeti moramo, da se snega nič ne oprime tako kot sneg. Med vožnjo po kompaktnem snegu morajo zimske pnevmatike napolniti svoje kanale v tekalni plasti s snegom. Slednji pa se bo nato sprijemal s snegom na cesti.

Ker imajo zimske gume za vozila globlji profil, zmorejo izpod sebe odvesti več vode. To pripomore zmanjševati verjetnost pojava akvaplaninga in izboljševati vodljivost. Pnevmatike za zimo v mrzlem vremenu nudijo več varnosti in ohranjajo svojo prožnost. V primerjavi z letnimi se precej manj obrabljajo, zato so stroškovno bolj učinkovite.

Katere so največje slabosti zimskih pnevmatik?

Seveda nam test zimskih pnevmatik 2022 razkriva ne samo prednosti najboljše gume za zimo, temveč tudi njene slabosti.

Tako kot se zimske gume lahko pri nizkih temperaturah lahko veliko bolje odrežejo v primerjavi z letnimi, pa se slednje logično za učinkovitejše izkažejo v toplejših ter zmernih pogojih. Ko se temperature zraka dvignejo nad sedem stopinj Celzija, je treba zimske gume zamenjati z letnimi.

Zimske gume za vozila so torej lahko odlična naložba, če prebivate na območju, kjer je prisotno ekstremno vreme. Če so kje temperature milejše in zimske gume niso obvezno predpisane, je torej morda bolje od zimskih izbrati kar letne ali pa celoletne pnevmatike.

Pomen simbolov na zimskih pnevmatikah

Seveda je bil test zimskih pnevmatik 2022 osredotočen tudi na označevanje pnevmatike. Na zimski gumi morata biti praviloma navedena dva simbola. To sta M + S ter snežinke s tremi vrhovi. Pa veste, kaj ta dva simbola sploh označujeta oziroma kaj pomenita?

Oznaka M + S je pravzaprav okrajšava za mud and snow; to pomeni blato in sneg. Takšna oznaka torej pomeni, da sta profil ter gumena zmes pnevmatike zasnovana za odlično vodljivost pa tudi za odlično zavorno učinkovitost tako blatu kot tudi v snegu. Kaj pa pomeni simbol snežink s tremi vrhovi? Tovrstni simbol pomeni, da pnevmatika zmore doseči minimalne predpisane zmogljivosti na snegu, ki so določene s posebno odredbo – EU 661/2009. 

Kako je pri izbiri indeksa največje hitrosti pri zimskih pnevmatikah?

Za različne vrste pnevmatik so značilni različni indeksi hitrosti. Ti se morajo obvezno ujemati z zmogljivostmi, ki jih ima vozilo. Ta indeks je naveden s črko, in sicer na bočnici pnevmatike. Črka V na primer označuje, da je pnevmatika ustrezna za največjo hitrost 240 kilometrov na uro, pod pogojem, da je v njej pravilni tlak polnilnega zraka ter avtomobil ni preveč obtežen.

Ko izbiramo zimske pnevmatike, je možno izbrati takšne, ki imajo nižji indeks hitrosti. V tem primeru pa moramo obvezno v voznikovo vidno polje nekam zabeležiti največjo še dopustno hitrost in takšno tudi obdržati.

Kupiti torej najboljšo ocenjeno zimsko pnevmatiko 2022?

Seveda bi večina takoj raje kupila zimsko pnevmatiko, za katero je test zimskih pnevmatik 2022 pokazal, da je najboljša. Kljub temu pa prodajna statistika kaže, da se glavnina na koncu vendarle odloči za nekakšen kompromis med oceno ter finančnim vložkom.

Ne smemo pozabiti, da se na koncu dobra pnevmatika od povprečne loči predvsem po tem, kje ob nepričakovanem manevru pristanemo na koncu, torej nazaj na cesti ali morda v obcestnem jarku. Na sploh se je pametno izogniti nizkocenovnim proizvajalcem. Tudi v tem primeru namreč zagotovo velja, da malo denarja prinese le malo glasbe. Ob nakupu zimske pnevmatike pa ne smemo pozabiti preveriti še, da je na njej torej znak za snežinke s tremi vrhovi. Oznaka M + S namreč še ne zagotovi stabilnosti v čisto pravih razmerah.