Test pnevmatik 2022 zagotavlja pravilne vozniške odločitve

Preizkušanje pnevmatik pod okriljem vrhunsko usposobljenih strokovnjakov pri nas poteka že več desetletij. Z rezultati testov pa seveda želijo voznikom učinkovito pomagati k pravilnim nakupnim odločitvam. Na testih se morajo pnevmatike praviloma ocenjevati po več merilih, ki jih bomo podrobneje predstavili v nadaljevanju. Preizkušanje pa se deli na test letnih pnevmatik 2022 in na test zimskih pnevmatik 2022.

Odlična novica je na primer ta, da je na sploh sama kakovost letnih pnevmatik spodbudna. Je pa res da so takšne gume precej manj kompleksne od zimskih. Najbolj kakovostna guma na suhem asfaltu pri zaviranju sto kilometrov na uro do zaustavitve potrebuje 35,4 metra; najmanj kakovostna pa 39,7 metra. Z najboljšo avto gumo testno stezo lahko prevozimo v 7,1 sekunde hitreje v primerjavi z najslabšo.

Na kakšen način izbrati pnevmatike

Prav vsako od glavnih meril s testiranja gum ima še podrobnejša merila in tudi ocene pri teh so objavljene v javnih tabelah z rezultati testov. Ravno podrobne ocene testa namreč predstavljajo ključ do ustreznega branja in razumevanja tabel s končnimi rezultati. Na podlagi tovrstnih tabel si lahko ustvarimo izjemno natančno sliko lastnosti za posamezno pnevmatiko. Šele nato se je bistveno lažje odločiti, če je določena guma sploh primerna za naše vozilo.

Neredko se pripeti tudi to, da imajo določene gume za vozila pri določenem merilu veliko višjo oziroma boljšo oceno kot zmagovalna guma. Vendar pa zaradi slabosti pri drugem merilu ne zmore dobiti boljše skupne ocene. To je pokazal tudi test letnih pnevmatik 2022.

Test pnevmatik celo kaznuje tiste gume s slabimi določenimi lastnostmi. Če torej določena pnevmatika pri posameznem merilu ne dosega dovolj dobre ocene, ne glede na ostale ocene dobi skupno oceno, ki pa je enaka oceni za njeno najslabšo kakovost. Dejstvo pa je, da nismo vsi vozniki enaki, avtomobila ne uporabljamo po enakih poteh, posledično ne potrebujemo vsi gum z identičnimi karakteristikami. Strokovnjaki zato priporočamo, da morate gume za vozila izbrati predvsem glede na svoje lastne želje ter potrebe. Seveda pa naj se prav tako v čim večji meri upošteva test letnih pnevmatik 2022 ali test zimskih pnevmatik 2022.

Če se pozimi pogosto vozimo po avtocestah ali po zelo dobro očiščenih oziroma spluženih cestah, lahko izberemo gume z dobrimi karakteristikami na suhem ter na mokrem, medtem ko same lastnosti na snegu ter na ledu verjetno niso tako zelo pomembne. Velja tudi obratno. Torej, če pozimi pogosto vozimo po zasneženih ter slabo spluženih cestah, bi se morali nujno ozirati po pnevmatikah z odličnimi lastnostmi na snegu ter na ledu.

Če vsako zimo prevozimo veliko kilometrov in nam je zato ključna tudi čim manjša obraba, je najbolje izbrati gumo, s katero bomo zmogli prevoziti čim več kilometrov. Sicer pa je test letnih pnevmatik 2022 in test zimskih pnevmatik dovolj podroben, da lahko prav vsak najde gume za vozilo z ustreznimi lastnostmi ali pa s kombinacijo različnih karakteristik.

Osnovne zakonitosti snovanja pnevmatik

Pri izbiri pnevmatike je seveda nujno potrebno upoštevati osnovne zakonitosti snovanja pnevmatik. To pomeni ciljna nasprotja – tehnični izraz, ki označuje pogosto nasprotujoče si fizikalne zakonitosti, in sicer pri snovanju ter pri izdelavi pnevmatik. Primer: guma, ki nam omogoča prevoziti zelo veliko število kilometrov, ne zmore zagotoviti dobrega oprijema na mokrem in na suhem. Ali pa: pnevmatika, ki se vrhunsko obnaša na snegu, ima težave pri stabilnosti pri večji hitrosti na suhem. Seveda je takšnih ciljnih nasprotij še ogromno ter zagotovo predstavljajo daleč največji izziv za proizvajalce v gumarski industriji. Tudi zaradi slednjega lahko trdimo, da popolne gume za vozilo ne more izdelati prav nihče.

Kako je potekal test letnih pnevmatik 2022

Test letnih pnevmatik 2022 se je opravljal v sodelovanju z avtomobilskimi klubi. Vsi modeli testiranih pnevmatik so bili kupljeni v trgovini, in sicer na način kot jih kupujejo potrošniki. Proizvajalci oziroma prodajalci za izbor ne smejo vedeti in nanj tako niso imeli nikakršnega morebitnega vpliva. Kriteriji pa so navadno precej ostrejši v primerjavi z golim preverjanjem varnosti ter standarda. Sama objava rezultatov, ki ga ponudi test letnih pnevmatik 2022, je dovoljena samo v medijih potrošnikih organizacij. Tam niso objavljena oglasna sporočila.

Ocena testa letnih pnevmatik 2022 je vključevala lastnosti na suhih cestah, ki štejejo 20 % za končno oceno, lastnosti na mokri cesti, ki šteje 40 % za končno oceno, hrup, ki šteje 10 %, porabo goriva, ki prav tako šteje 10 %, obrabo, ki šteje 20 %.

Lastnosti, ki so vključene v test letnih pnevmatik 2022

Lastnosti letne pnevmatike na suhi cesti štejejo 20 % skupne ocene. Med testiranjem se tako ocenjuje stabilnost, vodljivost, zaviranje z uporabo ABS hitrosti.

Lastnosti letne pnevmatike na mokri cesti štejejo kar 40 % končne ocene. Med ocenjevanjem vodljivosti na mokri cesti se preverja oprijem gume med vožnjo v krogu, morebitno podkrmarjenje, ne nazadnje še uravnoteženost. Zaviranje z uporabo ABS se pri hitrosti od 80 do 20 kilometrov na uro izvaja na mokrem asfaltu ter na betonu, hitrost splavanja pa se v 7 milimetrski plasti vode meri med vožnjo naravnost ter v krogu s premerom 200 metrov.

Hrup za test letnih pnevmatik 2022 je ocejen subjektivno – subjektivna ocena hrupa v avtu pri ugasnjenem motorju na asfaltu ter na betonu; subjektivna ocena, ko hitrost pada z 80 na 30 kilometrov na uro; subjektivna ocena, ko avto vozi s hitrostjo 80 kilometrov na uro, in sicer po standardizirani podlagi.

Test letnih pnevmatik 2022 je vključeval tudi porabo goriva. To se izmeri kot povprečje več preizkusov, in sicer pri hitrosti 100 kilometrov na uro. Meritve obrabe pa se izvajajo na testni stezi, in to v realnem prometu, med vožnjo v konvoju.

Kaj lahko zniža oceno letne pnevmatike

Če je bila katerakoli ocena za lastnosti na suhi, mokri cesti, za porabo goriva ali obrabo nižja od dobro, potem skupna ocena ne more biti višja. Če je katerakoli ocena za stabilnost, zaviranje ali vodljivost nižja od pomanjkljivo, potem ocena za lastnosti na suhi cesti ne more biti višja.

Enako velja, če je bila katerakoli ocena za splavanje, zaviranje, vodljivost in smerno stabilnost nižja od pomanjkljivo.

Na sploh pa je test letnih pnevmatik 2022 prinesel kar nekaj dobro ocenjenih modelov. Med njimi pa ni bilo tistega, ki bi za lastnosti na suhi podlagi dobil zelo dobro oceno.