Zimske gume Dunlop

Uporaba zimskih pnevmatik je v nekaterih evropskih državah predpisana zakonsko. Poleg tega seveda obstajajo še številni drugi razlogi za tovrstni nakup.

Zimske pnevmatike so učinkovitejše pri nizkih temperaturah, v hladnejšem vremenu omogočajo bolj učinkovito ustavljanje, speljevanje ter zavijanje v primerjavi z letnimi ali celoletnimi, zagotavljajo boljši oprijem, nekatere pa imajo za še močnejši oprijem tudi ledne bodice. Pri izbiri pnevmatik na sploh je potrebno večjo pozornost usmeriti tudi na priznane proizvajalce oziroma blagovne znamke. za hladnejši čas so odlična izbira zimske gume Dunlop

Zakaj izbrati zimske gume Dunlop?

Odgovor je sila preprost: ker vam zimske gume Dunlop omogočajo čisto vse, kar morajo tovrstne pnevmatike ponuditi za najbolj varno ter udobno vožnjo v zimskem času.

Med drugim se zimske gume Dunlop lahko pohvalijo s sistemom številnih lamel. Vsak tip lamele se vrhunsko obnese v določenih razmerah, kar pa seveda zagotavlja, da je gume primerna za v prav vsakem zimskem vremenu. Ključna je tudi zmes z dvojno siliko, ki omogoča nizko obrabo ter boljše lastnosti pnevmatike pri pospeševanju.

Nakup zimskih pnevmatik

Zimske gume lahko prepoznamo po simbolu snežinke (3PMSF) na bočnici. Oznaka EU za gume, ki je nameščena na vse nove pnevmatike, daje informacije o okolijskih značilnostih ter o varnosti. Kljub temu pa tovrstna oznaka ne zajema zimskih zmogljivosti. Posledično priporočamo, da se pri nakupu novih zimskih pnevmatik posvetujte z lokalnim prodajalcem. Najdite nekaj neodvisnih testov pnevmatik.

Ključno je tudi to, da pri izbiri novih pnevmatik za zimo vedno kupite cel komplet. Hkratna uporaba letnih in zimskih pnevmatik na spolzki podlagi vožnjo lahko naredi še toliko bolj nevarno. Prav tako se izjemno poslabša obnašanje vozila, še posebej, če uporabljamo pnevmatike z različnimi dezeni tekalne površine ter z različnimi voznimi karakteristikami. Za kar se da varno in zanesljivo vožnjo se morajo pnevmatike med seboj povsem ujemati.

Poskrbite za odlično vožnjo tudi v hladnem vremenu

Čeprav boste na vozilu imeli v hladnem delu leta nameščene odlične zimske gume Dunlop, pa vožnja v snegu, brozgi ter na ledu lahko predstavlja prav poseben svojevrstni izziv. Za zagotovitev odlične vožnje kljub manj ugodnim razmeram je potrebno upoštevati nekaj ključnih nasvetov:

 • zmanjševanje hitrosti,
 • preverjanje obrabe pnevmatik,
 • speljevanje v višji prestavi,
 • izogibanje večkratnemu pritiskanju na zavoro,
 • ohranjanje varne razdalje,
 • previdnost pri vožnji čez mostove ter prelaze
 • če obtičimo v snegu, v nobenem primeru ne pospešujemo,
 • izogibanje motečim dejavnikom.

Shranjevanje zimskih pnevmatik ter upoštevanje zakonodaje

Če boste dobro skrbeli za zimske gume Dunlop, vam lahko služijo enako dolgo kot letne. Hraniti jih je potrebno v posebnih vrečah, položene pa morajo biti na bok – ne smejo stati na tekalni plasti. Če v domačem okolju nimate primernega prostora za shranjevanje pnevmatik, lahko za primerno mesto povprašate prodajalca tovrstne avto opreme.

Ker je pri nas torej uporaba zimskih opreme predpisana zakonsko, si je potrebno zabeležiti datum, ko jih moramo namestiti. Dovoljeno je uporabljati tudi zimske gume Dunlop z lednimi bodicami – v določenih obdobjih leta in to v določenih krajih.

Ponudba zimskih Dunlop pnevmatik

Proizvajalec Dunlop ponuja zimske pnevmatike za:

 • osebna vozila,
 • SUV/4X4,
 • lahka tovorna vozila.

Zimske gume Dunlop za osebna vozila

Predstavljamo nekaj modelov Dunlop zimskih pnevmatik, ko so namenjeni osebnim vozilom:

 • Winter Sport 5

Zimske gume Dunlop Winter Sport 5 omogočajo oprijem, ki ga potrebujemo na nepredvidljivih zimskih cestah.

Največje odlike tovrstne gume za zimo so: vrhunski oprijem na spolzkih površinah, izboljšane vozne lastnosti na zasneženih cestiščih, obramba pred akvaplaningom, dober izkoristek goriva. Nenazadnje se tovrstna pnevmatika ponaša tudi s tehnologijo Runoflat, ki omogoča, da se s prazno pnevmatiko lahko vozite s hitrostjo do 80 kilometrov na uro in prevozimo 80 kilometrov. To v praksi pomeni, da vam ne bo potrebno več menjati gume ob robu ceste, obenem pa je tudi manjša nevarnost za razpočenje pnevmatike na avtocesti.

 • Winter Response 2

Zimske gume Dunlope Winter Response 2 nudijo zanesljivo zaviranje ter vodenje vozila v vseh zimskih razmerah.

Tovrstne gume imajo torej odličen oprijem pri zaviranju na zasneženi podlagi, omogočajo povsem zanesljivo zaviranje v zimskih razmerah, dobro vidljivost v mokrem vremenu, majhen kotalni upor. Slednje pomeni, da se zaradi izpopolnjene oblike kordnega ogrodja glede na standardne gume ta manj deformira. To pa seveda vodi k manjšemu kotalnemu uporu ter k večjemu prihranki gorivu.

Zimske gume Dunlop za SUV/4X4

 • SP Wintersport 4D

SP Wintersport 4D je oznaka za zimske gume Dunlop za SUV/4X4 vozil, ponujajo pa vrhunsko vodljivost ter oprijem v zimskih razmerah, torej za visoko zmogljiva vozila.

Največje odlike tovrstne gume za zimo:

 • vrhunske vozne lastnosti na cestah v zimskem času,
 • boljši oprijem na snegu ter ledu,
 • odlična kontrola nad vozilom ter oprijem v mokrem,
 • dezen za bistveno boljši izkoristek goriva.

SP Wintersport 4D se pohvali tudi s tehnologijo zaščite pred hrupom. Tovrstna guma je oblikovana torej tako, da učinkovito skrbi za zmanjšanje hrupa v notranjosti vozila – in to za kar do 50 %. Posledično lahko v vožnji še bolj uživamo v prijetnem zvoku motorja.

 • Grandtrek WT M3

Zimske gume Dunlop za SUV/4X4 Grandtrek WT M3 so posebej ustvarjene za vrhunski oprijem v zimskih razmerah za visoko zmogljive terence.

Odlikuje jih vrhunski oprijem na snegu, boljši oprijem v mrzlem vremenu, izjemno visoka odpornost proti akvaplaningu. Ena od številnih prednosti je tudi učinkovita zaščita platišča. Zaščite so vgrajene v pnevmatiko, kolesa pa odlično varujejo pred poškodbami na robnikih.

Strast do zmogljivosti

A ne glede na to, po kateri vrsti Dunlopovih pnevmatik boste posegli – po zimski, letni, celoletni –, v njihovih izdelkih je vedno čutiti strast do zmogljivosti. Dunlop je svojo prvo pnevmatiko izdelal že pred več kot 125 leti. Od tedaj naprej pa nenehno razvijajo nove tehnologije pnevmatik. Še vedno uspešno premikajo meje in uporabljajo znanje ter izkušnje za vse boljše proizvode.

Strast do zmogljivosti pa je proizvajalca vedno vodila k uvajanju inovacij ter oblikovala njihov ugled. Rezultati njihovih raziskav pa so vidni v celotni ponudbi proizvodov.

Znamka Dunolop bo tako vedno znana predvsem po vodilni tehnologiji pnevmatik, ker stalno išče nove načine, kako pri voznikih še bolj vzbujati občutek nadzora ter zmogljivosti.