Pnevmatike Bridgestone so simbol odličnosti in inovacij

Zamenjava zimskih pnevmatik za letne je priporočena s strani strokovnjakov. Takšna zamenjava se praviloma izvede, ko temperature ostajajo pod ničlo. Pri izbiri gum za zimo je potrebno biti pozoren tudi na proizvajalca. Če smo v dvomu, preverimo test pnevmatik, ki se s strani strokovnjakov izvede vsako leto. Primerna izbira so tudi zimske gume Bridgestone.

Proizvajalec pnevmatik Bridgestone je poznan tudi po izdelavi moto gum. Te izdeluje od 60. let prejšnjega stoletja dalje. Dandanes je skoraj tretjina motornih koles na francoskem trgu opremljena z gumami Bridgestone, ki si v tem hipu prizadeva še bolj izboljšati kakovost ter zmogljivost svojih pnevmatik, da bi lahko ustregel vse bolj zahtevnim motoristom.

Kaj sploh so zimske pnevmatike?

Zimske pnevmatike so nujno potrebne za vožnjo v hladnejšem delu leta. Takšne gume so namreč posebej zasnovane, da se lahko na optimalni način oprimejo hladne ceste – zasnežene, poledenele ali mokre.

Zimske gume Bridgestone pa tudi zimske gume drugih proizvajalcev lahko prepoznamo po oznakah: M + S ali pa 3PMSF. Omenjeni oznaki lahko najdete na bočnici gume vozila. V zimskih razmerah tovrstne gume omogočajo veliko boljši oprijem. Guma namreč ostane prožna tudi pri temperaturah, ki so nižje od 7 stopinj Celzija. Njena oblika ter globina ter seveda tudi dizajn tekalne plati omogočajo torej optimalno oprijemanje podlage. To se v praksi pokaže v boljšem oprijemu, upravljanju pa tudi v samem delovanju motorja po mokrih, zasneženih ter po poledenelih cestah.

V skladu z veljavno zakonodajo, morajo imeti vsa vozila zimsko opremo med 15. 11. ter 15. 3. oziroma ko temperature padejo pod 7 stopinj Celzija. Seveda pa še zdaleč ni dobra ideja, da bi zimske gume na vozilu obdržali skozi vse leto. Ko namestite zimske pnevmatike, ne smete pozabiti na to, da je potrebno vsaj enkrat na mesec temeljito preveriti tlak, in to v vseh 4 gumah. V bolj hladnem vremenu se namreč tlak ponavadi zniža. Ko pa se temperature dvignejo, se tlak praviloma poviša.

Zimske gume Bridgestone Blizzak LM005 195/65R15 91T

Pri izbiri zimske gume Bridgestone boste naleteli tudi na model Blizzak LM005 195/65R15 91T. Gre za zimsko pnevmatiko evropskega tipa, ki voznikom ponuja veliko mero zaupanja, obenem pa omogoča odlično vodljivost ter varnost, tudi v najbolj zahtevnih razmerah na cesti.

Blizzak LM005 je guma, ki je izdelana iz Bridgestonove spojine Nano Pro-tech. Ta ima visoko vsebnost kremena, za katerega je značilno, da izboljšuje samo zmogljivost zimske gume Bridgestone, in to na mokrih ter zasneženih cestah. Kremen zagotavlja, da guma ostane mehka tudi pri izjemno nizkih temperaturah, to pa seveda omogoča precej boljši oprijem.

Zimske gume Bridgestone Blizzak LM005 so na testih v samem vrhu pri vožnji po mokri ter zasneženi cesti. Sicer pa se vse Bridgestonove zimske pnevmatike ponašajo s skupnim imenovalcem. Zasnovane so torej za izjemen oprijem ter za maksimalno varnost ter vodljivost v zimskem vremenu. Omogočajo izvrstno upravljanje ter odličen oprijem cestišča v težkih snežnih razmerah in zanesljivost v času zaviranja ali pospeševanja. Gume za zimo Bridgestone imajo nizko raven hrupa ter povečano stabilnost, posledično nudijo zelo veliko udobje pri vožnji.

Koristni nasveti za zamenjavo zimskih gum z letnimi

Pri izbiri zimskih ter letnih pnevmatik se je zagotovo treba ozirati tudi za proizvajalci. Letne in zimske gume Bridgestone vam lahko ponudijo odlično izkušnjo v vožnji. Obenem pa morate biti pazljivi še na številne druge dejavnike. Predvsem je treba upoštevati razmere, v katerih uporabljate svoje vozilo. Dejstvo je, da je vreme v prehodnem času lahko izjemno nestabilno. Dnevne in nočne temperature so lahko zelo različne. Če svoje vozilo uporabljate predvsem zgodaj zjutraj ter zvečer, se vam ne splača hiteti z nameščanjem letnih pnevmatik. Bolje je namreč počakati, da povprečne temperature zrastejo nad 7 stopinj Celzija oziroma da so bolj stabilne.

Če na svojem vozilu uporabljate stare gume, nujno preverite debelino tekalne plasti. Za letne gume velja, da tovrstna debelina ne sme biti tanjša od 2,5 do 3 milimetrov. V nasprotnem primeru bo sama stopnja cestnega oprijema nezadostna. Pri zamenjavi zimske gume z letno se prepričajte tudi, ali ste izbrali primeren vzorec tekalne plasti, ki nujno biti v skladu s pogoji delovanja vašega vozila. 

Za mirno vožnjo so primernejše letne gume, ki imajo simetrične pnevmatike z vzorci brez smeri. Zanje velja, da so precej poceni, imajo pa izjemno dobro uravnotežene lastnosti ter jih je mogoče tudi obrniti. Po drugi strani so veliko bolj vsestranske asimetrične letne gume, ki vam omogočajo dobro vožnjo na suhih ter mokrih površinah. Posledično so dobrodošla izbira za športno vožnjo. Usmerjene letne pnevmatike pa so odlična izbira za potrebe, ko precej pogosto dežuje, ker so zelo odporne na aquaplaning.

Odlične karakteristike zimske gume Bridgestone

Pa se ponovno vrnimo na zimske gume Bridgestone. Na testih pnevmatik gume Bridgestone vedno dosegajo izjemno dobre rezultate, blestijo namreč v večini testnih kategorij.

Z daleč najbolj uravnoteženimi zelo dobrimi lastnostmi se je izkazala že prej omenjena Bridgestonova pnevmatika Blizzak LM005. Ta blesti predvsem na mokri cesti. Tovrstna pnevmatika je še posebej primerna za voznike, ki prevozijo zelo veliko kilometrov.

Na splošno pa se na testu zimskih pnevmatik temeljito, s strani strokovnjakov seveda, preizkusijo lastnosti na suhih, mokrih cestah, na snegu in na ledu. Ugotavlja se njihova glasnost, preveri se obraba oziroma število prevoženih kilometrov, izmeri se poraba goriva.

Potrebno pa se je zavedati, da samo najboljša skupna ocena zimske pnevmatike ne sme biti edino merilo za nakup. Pnevmatike za zimo je namreč treba izbrati predvsem glede na vozni slog ter na vozniške navade. Če se na primer pogosto zapeljete do počitniške hiše v hribih, je dobro poiskati takšne zimske gume Bridgestone, ki imajo dobre lastnosti v snegu ter na ledu. Če pa se vozite po avtocesti, je pametno kupiti zimske pnevmatike z dobrimi karakteristikami na mokrem in morda takšne z manjšo porabo goriva ter manjšo obrabo.