Zimske gume 205 55 r16

V Sloveniji je vsako zimo, kdaj se zavleče tudi v pomlad, vožnja v snegu ali mrazu neizogibna. Vendar ni več treba poudarjati pomena nabave zimskih pnevmatik. Že nekaj let morajo imeti vsi avtomobili od 15. novembra pa do 15. marca po zakonu nameščene zimske pnevmatike oz. ustrezno zimsko opremo.

Kot vsak odgovoren voznik se verjetno sprašujete, kako ugotoviti, katere zimske pnevmatike izbrati. Nasvet: Ne ozirajte se na svoje prijatelje in družino. Vsak se lahko pohvali, da je našel neverjetne zimske pnevmatike, vendar to še ne pomeni, da so njegove pnevmatike primerne tudi za vaše vozilo. Zelo pomembno je, da pri izbiri pnevmatik nujno upoštevati tip vozila in svoje vozne navade. Tako npr. zimske gume 205 55 r16 ne ustrezajo vsem vozilom.

Spoznajte velikost pnevmatik

Najprej in predvsem se prepričajte, da poznate velikost svojih pnevmatik – to je eno prvih vprašanj, ki vam jih bodo zastavili v trgovini. Zimske gume 205 55 r16 tako niso enakih dimenzij kot npr. zimske gume 225 60 r17.

Če želite ugotoviti velikost svojih pnevmatik, si oglejte njihovo stransko steno oz. stranski bok. Na njej boste našli številčno kodo, npr.: zimske gume 205 55 r16. Kako preberete kodo pnevmatike: prva številka ustreza širini tekalne plasti ali dela pnevmatike, ki se dotika ceste, v milimetrih. Druga številka predstavlja razmerje (v odstotkih) med zgornjim delom pnevmatike (višina bočnice) in širino tekalne plasti (širina profila). Zadnja, tretja številka pa označuje notranji premer pnevmatike.

Terenu primerne gume

To je ključnega pomena pri izbiri zimskih pnevmatik. Ali vozite večinoma po mestnih cestah, stranskih cestah ali avtocestah? Če se veliko vozite, nedvomno poskrbite za kakovostne pnevmatike. To je še posebej pomembno, če vozite kompaktni avtomobil, pri katerem je večja verjetnost, da bo v slabih razmerah zdrsnil. Če vozite predvsem v mestu, bodo pnevmatike z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo opravile svoje delo.

Morda se zdi samoumevno, vendar si vzemite čas in se odpravite v trgovino. Vizualno lahko primerjate kakovost različnih pnevmatik, ki so na voljo, zlasti utore, prožnost in bočno togost. Ne pozabite, da veliki utori zagotavljajo boljši oprijem na zimskih površinah, hkrati pa pomagajo pri premikanju snega in brozge.

Izberite med zimskimi pnevmatikami

Dober prodajni zastopnik bo vedel, katera vprašanja je treba zastaviti, da vam bo pomagal pri izbiri zimskih pnevmatik. Poleg rutinske uporabe vašega vozila, dimenzij zimske gume, npr. zimske gume 205 55 r16, vas bo vprašal tudi o vaši letni kilometrini, kraju, kjer živite, in, kar je najpomembneje, o vašem proračunu. Pomembno je tudi, ali želite ojačane pnevmatike za boljši nadzor pri zavijanju, in vam razložil različne vrste tekalnih plasti (s čepi ali brez njih) ter prednosti in slabosti vsake od njih, zlasti glede ravni hrupa.

Zimske pnevmatike pomembno vplivajo tudi na vodljivost in zaviranje vašega avtomobila, kar je eden glavnih razlogov, zakaj so zimske pnevmatike obvezne. Ko se temperatura spusti pod 7 °C, letne pnevmatike izgubijo preveč oprijema in prožnosti za varno vožnjo. Z zimskimi pnevmatikami bo vaše vozilo učinkoviteje in zanesljiveje zaviralo, prav tako pa se bo bolje obnašalo pri zavijanju.

Izogibajte se mešanju in kombiniranju pnevmatik in ostanite v okviru proračuna

Vaš proračun je pomemben dejavnik pri izbiri pnevmatik. Številni prodajni zastopniki ali trgovci vam z veseljem ponudijo najboljšo ponudbo dneva, vendar priporočamo, da se ne takoj zadovoljite že z enim samim predlogom – še posebej, ker je ta pogosto povezan s popustom ali kakšno akcijo in ni nujno, da je to najboljša pnevmatika za vaše vozilo. Vzemite si tudi čas za primerjavo cen, vztrajajte pri več predlogih in sprašujte, katere možnosti imate za izbrane dimenzije, kot so npr. zimske gume 205 55 r16. Tako boste lahko zimske pnevmatike izbrali med več modeli glede na ceno, lastnosti in svoje specifične potrebe.

Če imate na svojem vozilu pnevmatike različnih blagovnih znamk, to ni nikoli dobra ideja. To lahko vpliva na vašo vožnjo, povzroči slabo vodljivost in prezgodnjo obrabo nekaterih delov. Izogibajte se torej mešanju pnevmatik, kolikor je le mogoče. Če vozite vozilo s pogonom 4x4, je to še toliko bolj pomembno. Prepričajte se, da ste namestili štiri enake pnevmatike iste blagovne znamke, sicer boste dodatno obremenili diferencial svojega vozila.

Bodite pozorni tudi na naše ponudbe in promocije. Pozanimajte se o finančnih načrtih, ki so morda na voljo. Zimske pnevmatike morajo ustrezati vašim potrebam in ne smejo temeljiti na priporočilih prijateljev in družine. Vzemite si čas in razmislite o svojih voznih navadah ter te informacije prenesite strokovnjakom, ki vam znajo najbolje svetovati.

Ne pozabite, da popolna pnevmatika ne obstaja! Tudi najdražje in najbolj specializirane pnevmatike imajo svoje prednosti ter slabosti in nakup zimskih pnevmatik vedno vključuje element kompromisa. Nenazadnje nikar ne odlašajte predolgo z izbiro zimskih pnevmatik in njihovo montažo. Po 1. novembru se namreč povpraševanje običajno poveča, s tem pa tudi cena pnevmatik.