Letne gume Goodyear in njihove tehnologije za še boljše vozne izkušnje

Čas za letne gume nastopi, ko se temperature ogrejejo nad 7°C. Po zakonu je to 15. marca, a z menjavo ni potrebno hiteti, saj so zimske razmere na cestah pogosto tudi do konca aprila. Ker so obrabljene in poškodovane gume pogost razlog za nesreče, redno preverjajte, kdaj je čas za njihov nakup.

Nakup novih letnih gum pa je vse prej kot preprosto opravilo. Njihova izbira je namreč tako pestra, da se pri izbiri hitro zatakne, če nismo dobro seznanjeni z vsemi novostmi. Teh pa je vsako leto več, saj se številni proizvajalci, med katerimi je tudi Goodyear, trudijo zasnovati zanesljive in varne letne gume. 

Goodyear nikoli ne počiva na svojih lovorikah

Goodyear je ameriški proizvajalec pnevmatik, katerega začetki segajo v leto 1898, ko je bilo ustanovljeno podjetje Goodyear Tyre & Rubber Company. Od tedaj se ukvarja s proizvodnjo pnevmatik za avtomobile, dirkalna vozila, letala in težko mehanizacijo.

Danes je Goodyear eden največjih proizvajalcev pnevmatik na svetu z 52 proizvodnimi obrati v 22 državah. Zanj je značilno, da v svoji več kot 100-letni zgodovini nikoli ni počival na svojih lovorikah. Rezultat tega so številne nove tehnologije in novi izdelki, ki vedno znova zagotavljajo večjo varnost in boljše vozne izkušnje. In podobno velja tudi za letne gume Goodyear, ki vedno znova poskrbijo za kakšno novost.

Inovativne tehnologije Goodyear, ki pripomorejo k večji zmogljivosti gum 

Več kot očitno je, da se Goodyear neprestano trudi razvijati nove tehnologije pnevmatik, ki bodo današnjim voznikom čim bolje služile. Zato ni nič presenetljivega, da letne gume Goodyear v sebi združujejo tehnologije, ki bistveno pripomorejo k večji zmogljivosti gum z vidika varnosti in nadzora.

Med najbolj pomembnimi so:

ActiveCornerGrip je napredna dirkalna gumena zmes, ki nudi najboljši oprijem in stabilnost pri vožnji v ovinkih.

ActiveBraking tehnologija, ki poskrbi, da se med zaviranjem poveča naležna površina pnevmatike in s tem izboljša oprijem ter skrajša zavorno pot. Zaradi boljšega stika s podlago pnevmatika omogoča kar za 2,6 m krajšo zavorno pot na mokrih ter za 1,3 m krajšo zavorno pot na suhih podlagah.

ActiveGrip tehnologija, ki zagotavlja enakomerno porazdelitev pritiska po pnevmatiki in s tem visoko raven zmogljivosti ter vodljivosti na mokri podlagi. 

SmartWear tehnologija, ki zagotavlja visoko raven zmogljivosti tudi, ko so letne gume Goodyear že nekoliko obrabljene.

3D-BIS (Three-dimensonal Block Interlocking System) patentirana tehnologija, ki prispeva k večji togosti in stabilnosti pnevmatike, zato se boste počutili varne tudi pri največjih hitrostih.

FuelSaving tehnologija, ki zaradi lahke zgradbe in napredne gumene zmesi tekalne plasti potrebuje manj energije za kotaljenje. Torej se kotalni upor zmanjša, prav tako pa tudi poraba goriva.

SmartTred tehnologija, ki jo odlikujejo posebna območja tekalne plasti. Ta se prilagajo različnim razmeram na cesti, zaradi česar je odzivnost letnih gum Goodyear v vseh pogojih na izjemno visokem nivoju.

Inovativne tehnologije Goodyear, ki pripomorejo k večjemu udobju vožnje

Enako dobro kot za varnost, pa Goodyear skrbi tudi za udobje pri vožnji. Tudi s tega vidika imajo letne gume Goodyear številne inovativne tehnologije:

SoundComfort tehnologija izdelave plaščev, pri kateri se na notranjo površino pnevmatike pritrdi obroč iz pene. Tehnologija zmanjša raven hrupa kar za 50 %, pri čemer se zmogljivosti pnevmatike ne poslabšajo.

SealTech tehnologija, ki samodejno zatesni predrta mesta na tekalni plasti s premerom do 5 mm. Gre za praktično alternativo rezervni pnevmatiki, saj lahko nadaljujete s potjo brez menjave pnevmatik.

RunOnFlat pnevmatike, s katerimi boste lahko nadaljevali z vožnjo kljub predrti pnevmatiki do 80km. K temu pripomorejo ojačane bočnice, ki preprečujejo, da bi pnevmatike padle s platišča.

Zavedati pa se je potrebno, da pri inovacijah ne gre le za pnevmatike. Posebni dosežki Goodyeara so vidni tudi pri uporabi lepil, embalaži kot tudi na področju računalništva, fizike in matematike. Rezultat vsega tega so visoko zmogljive in varne letne gume Goodyear, ki zadovoljijo najbolj zahtevne uporabnike.

Letne gume Goodyear Eagle F1 Asymetric 6 – gume, ki so pripravljene na vse

Najnovejši model, ki prihaja iz tovarne Goodyear, je Eagle F1 Asymetric 6. Te skrajno zmogljive letne gume Goodyear obljubljajo vrhunski oprijem, odlično vodljivost in popoln nadzor na mokrih in suhih cestah. Primerne so za širok spekter avtomobilov in so na voljo v velikosti od 17 do 22 palcev.

V teh letnih gumah so združene vse najboljše lastnosti, ki jih potrebuje voznik na cesti. Tehnologija Dry Contact Plus poskrbi, da se kontaktna površina prilagaja načinu vožnje in podlagi, kar zagotavlja najboljši oprijem na suhi cesti. Za odlično zaviranje na mokrih površinah poskrbi Wet Braking pro tehnologija.

Ob snovanju teh letnih gum je Goodyear upošteval smernice, ki jih narekujejo izdelovalci električnih vozil. Zato je dezen tekalne plasti zasnovan tako, da bistveno zmanjša raven hrupa v primerjavi s predhodno generacijo teh gum. Nova tehnologija gumene zmesi zmanjšuje kotalni upor, kar vpliva tudi na manjšo porabo goriva.

Letne gume Goodyear EfficientGrip Performance 2 - prvo mesto na testu letnih pnevmatik 2022

Naslednji model, ki ga moramo na tem mestu izpostaviti so letne gume Goodyear EfficientGrip Performance 2. Te so na neodvisnem testu letnih gum v dimenziji 185/65 R 15 za leto 2022 dosegle najvišjo oceno za obrabo. To pomeni, da boste z njimi naredili kar za 20 % več kilometrov kot pri vseh ostalih konkurenčnih gumah z enakimi dimenzijami. 

Letne gume Goodyear EfficientGrip Performance 2 se ponašajo s številnimi inovativnimi lastnostmi. K majhni obrabi bistveno pripomore njihova Mileage Plus tehnologija, zaradi katere je tekalna plast bolj elastična in prožna. V širokem temperaturnem spektru to prispeva k manjši obrabi gum, še posebej na grobem cestišču. 

Poleg nepremagljivega števila prevoženih kilometrov so se te letne gume Goodyear izkazale kot zelo dobre tudi pri zaviranju tako na suhi kot tudi na mokri podlagi. Za to so odgovorni večje število in dolžina oprijemnih robov in togost gumene zmesi.

Z Goodyearom se vozite še dlje in varneje

Nedvomno spada Goodyear med vodilne proizvajalce pnevmatik na svetu. O tem jasno govorijo njihove najbolj napredne in inovativne tehnologije, zaradi katerih si brez težav lahko poiščete letne gume Goodyear, ki bodo najbolje ustrezale vašim potrebam.

Če iščete gume, s katerimi boste prihranili kakšen obisk več pri vulkanizerju, in s katerimi se boste varno počutili na cesti, so letne gume Goodyear zagotovo prava izbira.