Nekaj nasvetov, kako izbrati kakovostne letne gume 205 55 r16

15. marec do 15. november je obdobje, ko na naših vozili ni več obvezna zimska oprema. To je tudi obdobje višjih temperatur, ko se zimske gume ne obnesejo več dovolj dobro. Zato so edina logična izbira letne gume, katerih gumena zmes je prilagojena temperaturam nad 7°C in so v takšnih vremenskih pogojih tudi bolj varne.

Ker imajo gume določeno življenjsko dobo, se nakupa letnih gum ne lotevamo vsako leto. Zato je izbira novih gum vedno znova stresen proces, ki mnogim vzame ogromno časa in skrbi. Da bo vaš naslednji nakup lažji, vam ponujamo nekaj praktičnih nasvetov, kako izbrati kakovostne letne gum 205 55 r16.

Izberite letne gume glede na tip vozila

Prvo in najbolj preprosto vprašanje, na katerega si morate odgovoriti je, za kakšen tip vozila izbirate letne gume. Glede na pester nabor različnih tipov vozil, proizvajalci gum svoje izdelke razvrščajo v različne kategorije.

Tako so vam danes na voljo letne gume za osebna vozila, SUV vozila in lahka tovorna vozila oziroma kombije. Poseben segment predstavljajo gume za zmogljiva oziroma športna vozila oziroma dirkalnike ter gume za tovorna vozila in težko mehanizacijo. S tem, ko boste vedeli, za kakšno vozilo iščete letne gume, boste že močno zožili svoj nabor.

Izberite pravo dimenzijo

Naslednji in zelo pomemben korak je, da izberete ustrezno dimenzijo letnih gum. Tudi, če iščete letne gume za osebno vozilo, ni vseeno, kakšno dimenzijo izberete. Najbolj enostavno je, da pogledate na stranski del obstoječih letnih gum, kjer imajo vtisnjeno svojo oznako. 

Prvo število pomeni širino pnevmatike izraženo v mm, drugo število je razmerje med višino in širino pnevmatike izraženo v odstotkih, črka r pomeni, da je zgradba pnevmatik radialna, in zadnje število pomeni premer platišča. Če iščete letne gume 205 55 r16, potem je širina takšnih gum 205 mm, njihova višina pa je 55 % njihove širine. Takšne pnevmatike so radialne zgradbe in ustrezajo na platišče premera 16 col.

Pravo dimenzijo letnih gum pa lahko preverite tudi v homologacijskem kartončku, to je še posebej pomembno, če želite dimenzijo gum iz takšnih in drugačnih razlogov zamenjati.

Dobro pomislite, katere karakteristike gum, so vam najbolj pomembne

Prodajalci gum ugotavljajo, da se vozniki vse pogosteje odločajo na podlagi karakteristik gum, kot so na primer oprijem na mokri in suhi podlagi, izkoristek goriva, hrupnost in njihova življenjska doba. V ta namen so proizvajalci dolžni poskrbeti za enotno označevanje pnevmatik, kar kupcem omogoča lažje primerjanje njihovih karakteristik.

Vse letne gume 205 55 r16 imajo tako tudi svojo oznako oziroma nalepko, na kateri so vse pomembne informacije o njihovih karakteristikah in zmogljivostih. Glede na vaš slog vožnje, število prevoženih kilometrov in podnebje, v katerem živite, pa se morate sami odločiti, katera od karakteristik vam je najbolj pomembna.

Preverite oceno izkoristka goriva

Kadar izbirate letne gume 205 55 r16, je izkoristek goriva ključnega pomena, če iščete gume, s katerim želite tudi nekaj prihraniti. Z izbiro gum z maksimalnim izkoristkom goriva lahko prihranite tudi do 20 % goriva, kar je v današnjih časih, ko se cene goriva neprestano dvigajo, toliko bolj pomembno. 

Izkoristek goriva je v največji meri odvisen od kotalnega upora, torej upora, ki se ustvarja med gumami in cestiščem med njihovim kotaljenjem. Ta se giblje od razreda A do razreda E, pri čemer razred A pomeni, da imajo takšne letne gume 205 55 r16 najboljši izkoristek goriva in potrebujejo manj energije za kotaljenje.

Preverite oceno oprijema na mokri podlagi

Tudi kar se tiče ocene oprijema na mokri podlagi, imajo letne gume 205 55 r16 lahko oznako od A do E. Ta vam pove zmogljivost gum, da na mokrem cestišču ohranijo oprijem s cesto. Iz tega podatka lahko sklepate, da se letne gume z oznako A bistveno bolje obnašajo na mokrem cestišču kot pa tiste z oznako E, njihova zavorna pot pa je krajša.

V kritičnih razmerah je to lahko ključnega pomena, saj je nekaj metrov odločilnih pri tem, ali se bomo pravočasno zaustavili ali ne. Če živite v podnebnem tipu, kjer so deževna obdobja pogostejša, potem je ocena oprijema na mokri podlagi zelo pomembna.

Preverite oceno hrupa

Z izbiro manj hrupnih letnih gum zmanjšate vpliv svoje vožnje na okolico in poskrbite za udobno vožnjo. Ko izbirate letne gume 205 55 r16, dobite tudi podatek iz ocene hrupa pnevmatik.

Omenjeni parameter je poglavitni dejavnik za hrup pnevmatik, povzročen med vožnjo, ki škoduje okolju pa tudi vašemu zdravju. Izmerjena vrednost zunanjega kotalnega hrupa je izražena v decibelih (dB). Razredi zunanjega kotalnega hrupa pa se določajo na podlagi mejnih vrednosti. Razred z 1 zvočnim valom predstavlja nizko raven hrupa (3 dB pod mejnimi vrednostmi); razred z 2 zvočnima valoma povprečno raven hrupa (manjša ali enaka mejnim vrednostim, vendar višja od razreda); razred z 3 zvočnimi valovi pa dokaj visoko raven hrupa (višja od mejne vrednosti).

Izberite blagovno znamko gum

Ker je ponudba letnih gum različnih proizvajalcev danes zelo pestra, odločitev o blagovni znamki marsikomu predstavlja velik problem. Z izbiro blagovne znamke je namreč najpogosteje povezana tudi cena gum in s tega vidika si vsakdo želi letne gume 205 55 r16 z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno. 

Mnogo voznikov izbere letne gume 205 55 r16 iz ponudbe priznanih blagovnih znamk. Drugi pa enostavno prisegajo na tradicijo in se odločajo za blagovno znamko, ki jim že več let zaupajo. Na trgu pa se pojavljajo tudi nove in manj poznane blagovne znamke gum, ki določitev dodatno otežijo.

Vse letne gume 205 55 r16 ustrezajo strogim mednarodnim predpisom

Z gotovostjo pa lahko trdimo, da so vse blagovne znamke letnih gum 205 55 r16 zanesljive in preverjene. Poleg tega, da jih proizvajalci večkrat testirajo v različnih pogojih, morajo vse letne gume 205 55 r16 tudi ustrezati strogim evropskim in mednarodnim predpisom. 

Vse gume, ki se torej pojavijo na trgu pnevmatik, so kakovostne in popolnoma varne. Edino vprašanje pri tem je, katere lastnosti gum so za vas najbolj pomembne in kakšne gume so za vaše potrebe najboljše.