Dejstva, ki jih morate poznati predno izbirate letne gume 195 65 r15

Ali kupujete letne gume 195 65 r15, ki vam bodo dolgo in varno služile? Preverite najpomembnejša dejstva, ki jih morate poznati pred njihovo izbiro.

Kakovostne gume so ključnega pomena za varno vožnjo. Poleg zavor so zagotovo eden ključnih delov vozila, zato mu je potrebno nameniti posebno pozornost. Poleg tega, da je potrebno biti pozoren na njihovo stopnjo obrabe, pa je za njihove večje zmogljivosti ključnega pomena, da letne gume uporabljate poleti, zimske pa pozimi.

Nakup letnih gum je velik zalogaj za družinski proračun. Ker pa je ponudba letnih gum danes resnično zelo pestra, je ogromno tudi takih, ki so dostopne za vsak žep in proračun. Katere letne gume izbrati je morda vprašanje za vašega vulkanizerja, če pa ga nimate, potem je v nadaljevanju nekaj dejstev, na katere morate biti še posebej pozorni.

Oznake na letnih gumah 195 65 r15

Na boku vsake letne gume najdete ime proizvajalca in njihove tehnične oznake. Kadar kupujete nove letne gume, je potrebno vedeti predvsem tehnične oznake. Če imajo vaše letne gume oznako 195 65 r15, potem je najbolje poiskati gume z identičnimi oznakami. Oznake gum pa lahko poiščete tudi v homologacijskem kartončku.

In kaj pomeni, posamezno število v tehnični oznaki gum? Za letne gume 195 65 r15 velja, da je njihova širina 195 mm, višina gume pa je 65 % njene širine. Črka r pomeni, da je njena zgradba radialna, kar velja za vse letne gume za osebna vozila v zadnjih dvajsetih letih, število 15 pa je premer platišča izražen v colah.

Poleg tehnične oznake boste na gumah naleteli tudi na črkovni simbol, ki prikazuje največjo hitrost, za katero so izdelane, in indeks nosilnosti, ki pove največjo obremenitev gume pri največji dovoljeni hitrosti.

Letne gume 195 65 r15 so za visoke temperature boljša izbira kot celoletne in zimske gume

Mnogi vozniki se z namenom, da bi nekaj prihranili, odločijo za nakup celoletnih gum, ali pa se odločijo, da bodo svoje zimske gume do konca zvozili tudi v poletnem času in se na ta način izognili nakupu. Vendar pa vsakoletna menjava gum ni določena zgolj zaradi zakona, ampak tudi zato, ker se letne gume 195 65 r15 bistveno bolje obnesejo pri visokih temperaturah kot identičen model zimskih ali celoletnih.

Dejstvo je, da se letne gume 195 65 r15 optimalno prilagajajo temperaturam nad 7°C. Rezultat tega je, da imajo takšne gume bistveno boljši oprijem in večji izkoristek goriva. Neprimerno izbrane gume so pogost razlog za slabši nadzor vozila tudi na mokrih cestah in nalivih, zato strokovnjaki vsekakor priporočajo njihovo vsakoletno menjavo.

Kdaj je čas za nakup letnih gum 195 65 r15?

Vse letne gume 195 65 r15 imajo določeno življenjsko dobo, ki pa ni toliko določena z njihovo starostjo, ampak je ključnega pomena njihova obraba. 

Starost gume je zabeležena s tako imenovano DOT oznako, kjer prvi dve številki pomenita teden izdelave, zadnji dve pa leto izdelave. Če letne gume pravilno skladiščite, potem lahko ohranijo svoje lastnosti tudi do 5 let.

Seveda pa se letne gume 195 65 r15 lahko obrabijo tudi hitreje. Njihova obraba je v največji meri odvisna od načina vožnje, redne menjave gum, morebitnih poškodb, zračnega tlaka v gumah in tudi rednih pregledov njihove obrabe. Njihova življenjska doba se torej izteče, ko njihov profil ne doseže več zakonsko določene meje 1,6 mm. To lahko ugotovite s pomočjo indikatorjev obrabe ali merilnika globine profila.

Novosti, ki se nanašajo na označevanje pnevmatik v EU

Od maja 2021 je v veljavi novo označevanje pnevmatik na področju njihovih energijskih razredov. Podobno kot pri nakupu gospodinjskih aparatov, so tudi gume razvrščene v različne energijske razrede z vidika oprijema na mokri podlagi, izkoristka goriva in hrupa.

Z novimi oznakami se je nekoliko spremenil njihov videz, predvsem pa so nastale spremembe pri ocenjevalnih lestvicah. Standardno označevanje je zajemalo le razrede pnevmatik glede na kotalni upor, oprijem na mokri podlagi in zunanji kotalni hrup. Novo označevanje pa vključuje tudi podatke o učinkovitosti pnevmatik tudi v snežnih in ledenih vremenskih razmerah. 

Spremembe so se pojavile tudi v številu razredov. Oceno oprijema na mokri podlagi in kotalnega upora sestavlja 5 razredov (od A do E), medtem ko se za oceno hrupa uporabljajo 3 razredi (od A do C). Novo označevanje pnevmatik je namenjeno predvsem voznikom, da lažje sprejmejo odločitve glede izbire pnevmatik.

Lastnosti, ki jih morajo imeti kakovostne letne gume 195 65 r15

Gume predstavljajo edini stik vozila s podlago in tega se je potrebno dobro zavedati tudi, ko kupujete letne gume 195 65 r15. Za kakovostne letne gume velja, da se dobro obnesejo na mokrih podlagah in nudijo učinkovito odvajanje vode. V tem primeru sta ključnega pomena globina profila in žlebov, ki poskrbita, da se voda izpod guma odvaja na stran, zaradi česar je oprijem boljši, zavorna pot pa se skrajša.

Kakovost letnih gum se kaže tudi v optimalni porabi goriva. Ta je v največji meri odvisna od kotalnega upora, torej upora, ki se med kotaljenjem ustvari med gumo in cestiščem. Nanj v največji meri vpliva sestava gumene zmesi, ki prav tako vpliva tudi na obrabo gum. Na tem mestu pa moramo izpostaviti še kotalni hrup, ki poskrbi za potrebno udobje pri vožnji.

Na trgu pnevmatik so vse letne gume varne in kakovostne

Dejstvo je, da lahko danes ob pestri ponudbi letnih gum vsakdo najde kakovostne in varne letne gume 195 65 r15 za sprejemljivo ceno. Predno pridejo gume na police trgovin, so večkrat testirane, ob tem pa morajo zadostiti vsem mednarodnim predpisom glede varnosti in njihove izdelave.

Res pa je, da ima vsak posameznik svoje lastne zahteve in potrebe, na končno izbiro pa vpliva tudi slog vožnje. Ne glede na to, pa imejte vedno v mislih, da je varnost na prvem mestu, zato se bolj kot ceni posvetite tistim karakteristikam letnih gum, ki so za vas in vaš slog vožnje najbolj pomembne. Prepričani smo, da boste na ta način izbrali za vas najbolj primerne letne gume 195 65 r15.